Το ΄Επος του '40

Ξεκινάμε  αυτήν την θεματική ενότητα με απώτερο σκοπό να γνωρίσουν τα παιδιά τα ιστορικά γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, με τρόπο απλό και κατανοητό, σεβόμενοι όλα όσα διαδραματίστηκαν τον καιρό εκείνο, αλλά και να συμβάλλουμε ένα λιθαράκι, ώστε τα παιδιά μας από αυτήν κιόλας, τη νηπιακή ηλικία, να αποκτήσουν εθνική συνείδηση και να κατανοήσουν την μεγάλη ανάγκη για ειρήνη μεταξύ των λαών.

Μέσα από το απαραίτητο εποπτικό υλικό εξιστορούμε στα παιδιά τα γεγονότα.. Μα ο πιο κατάλληλος τρόπος να τα αντιληφθούν τα δρώμενα είναι να τα αναπαραστήσουμε. Παίζουμε τον πόλεμο, ανεβαίνουμε στα βουνά, περνάμε από υπόγεια τούνελ και γέφυρες...Είμαστε ατρόμητοι και αποφασισμένοι να παραμείνουμε ελεύθεροι. Φωνάζουμε ΑΕΡΑ  και διώχνουμε τους εχθρούς. 


Μιλάμε  για το ΟΧΙ αυτήν την τόσο μικρή μα τόσο σπουδαία λέξη!!! Το σχηματίζουμε ,  το ζωγραφίζουμε με δακτυλομπογιές,


Γινόμαστε  προγραμματιστές και ρομποτάκια και ορίζουμε διαδρομές,
 για να σχηματίσουμε το ΟΧΙ


Για πρώτη φορά φέτος έρχεται στην ολομέλεια της τάξης η αγαπημένη μελισσούλα Beebot  και τα παιδιά ενθουσιάζονται!!!
 Προσπαθούν να την οδηγήσουν με τις κατάλληλες εντολές  στα γράμματα  του ΟΧΙ για να μπορέσει να το σχηματίσει.


Παράλληλα ετοιμάζουμε τις δικές μας σημαίες



Μιλάμε  για αυτούς που πολέμησαν για εμάς και λέμε ότι είναι ήρωες! Όμως τί είναι  ΗΡΩΑΣ; Τα παιδιά παραθέτουν τις απόψεις τους  και τις καταγράφουμε στα πόδια της κυρίας Αράχνης.  (Ιστόγραμμα)


Φτιάχνουμε τους γενναίους στρατιώτες μας που φώναζαν ΑΕΡΑ!


Συζητάμε για  όλα αυτά που μπορεί να έχει μαζί του ο στρατιώτης στο μέτωπο και ετοιμάζουμε την βαλίτσα του στρατιώτη.


Βάλαμε μέσα όλα τα αναγκαία!!! Το όπλο του και τις σφαίρες, παντελόνια, μπλούζες, μπότες, παλτό, κάλτσες, φανέλες και εσώρουχα, νερό την εικόνα της Παναγίας να τον προσέχει με τον σταυρό του, φωτογραφία από την  οικογένειά του 


Παρακολουθούμε απόσπασμα από την ταινία "Το ξυπόλητο τάγμα"  και συζητάμε  για την φτώχεια και την ανέχεια, που φέρνει ο πόλεμος.


Μιλάμε για την Ειρήνη και τον Πόλεμο. Τι θέλουμε να έχουμε;
Τα παιδιά λένε ότι πρέπει να έχουμε Ειρήνη.

-Τι νιώθουμε όταν έχουμε πόλεμο? 
-Τι  νιώθουμε όταν έχουμε Ειρήνη;

Καταγράφουμε τις απόψεις  και πάλι στην κυρία Αράχνη.



Διαβάζουμε  υπέροχο παραμύθι και  τα παιδιά  
λένε ΝΑΙ στην Ειρήνη και ΌΧΙ στον Πόλεμο.



Ολοκληρώνοντας αυτήν την θεματική ενότητα αποφασίζουμε να κάνουμε την πρώτη μας γιορτή. Ετοιμάζουμε τα σκηνικά. 



Και λίγο πριν τη γιορτή....





Τα παιδιά φοράνε τα καλά τους και έρχονται στο σχολείο. Λένε ποιήματα και τραγουδάμε τραγούδια για να τιμήσουμε όλους εκείνους που πολέμησαν τότε για να είμαστε εμείς ελεύθεροι τώρα.




ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους, τους μικρούς και τους μεγάλους.


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!

Etwinning "Art missions#skillslabs"

Το σχολείο μας και φέτος από την αρχή της χρονιάς ανέλαβε να υλοποιήσει ένα ακόμη  eTwinning  έργο. Το "Art missions#skillslabs" είναι ένα έργο όπου η τέχνη θα γίνει παιχνίδι και θα μυήσει τα παιδιά, με ενεργητικό, παιχνιδιάρικο, βιωματικό και ελκυστικό τρόπο, στον κόσμο της γνώσης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Συμμετέχουν 10 σχολεία. 2 από την Ισπανία, 1 από την Ιταλία, 1 από την Πολωνία, 1 σχολείο από την Κύπρο  και 5 σχολεία από την Ελλάδα. 

 Μέσα από το έργο αυτό θα επεξεργαστούμε και τις 
 4 θεματικές ενότητες των εργαστηρίων δεξιοτήτων. 

Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα άκρως συνεργατικό και διαδραστικό έργο με συχνές συναντήσεις όπου οι μαθητές μας θα μαθαίνουν παίζοντας.


Λίγα λόγια για το έργο: 

Οι μαθητές θα γνωρίσουν σπουδαίους ζωγράφους και τα έργα τους, θα αποκωδικοποιήσουν τα κρυφά τους μηνύματα, θα ολοκληρώσουν αποστολές και θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες παίζοντας και αλληλεπιδρώντας με άλλα μέλη της ομάδας τους. 
Αξιοποιώντας την τεχνολογία, θα συμμετέχουν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία, ερευνώντας, ανακαλύπτοντας και δημιουργώντας κοινά έργα με τους νέους διαδικτυακούς τους φίλους.
 Η επεξεργασία των ζωγραφιών θα γίνει με τη χρήση των ρουτινών σκέψης, στο πλαίσιο της Artful thinking, με στόχο την τόνωση της νοητικής λειτουργίας και σκέψης των παιδιών, δεξιότητες απαραίτητες για τον 21ο αιώνα.
Κάθε μήνα οι εκπαιδευτικοί από 2 σχολεία  που θα επιλέγονται έπειτα από ηλεκτρονική κλήρωση θα συνεργάζονται και θα αναλαμβάνουν την οργάνωση δραστηριοτήτων, την οργάνωση της διαδικτυακής συνάντησης - τα παιχνίδια - τις αποστολές και επίσης δημιουργούν το πρώτο τεύχος του περιοδικού με τις συνεργατικές δραστηριότητες του μήνα.


Στόχοι του έργου:

•  Να ανακαλύψουν, μέσα από παιχνιδιάρικες διαδικασίες, αποστολές για σπουδαίους ζωγράφους και τα έργα τους και να αναζητήσουν τρόπους για να τις ολοκληρώσουν, αλληλεπιδρώντας με άλλα μέλη της ομάδας 
• Να συμμετέχουν στη δημιουργία πολλών συνεργατικών προϊόντων.
 • Να γνωρίσουν τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και να μάθουν να τις χρησιμοποιούν με ασφάλεια για αναζήτηση πληροφοριών, για έρευνα, πειραματισμό, επικοινωνία και παραγωγή συνεργατικών έργων. 
 • Να βοηθήσουμε τα παιδιά να εξοικειωθούν με την αγγλική γλώσσα, ώστε συμμετέχοντας στα TwinSpace Live Events να μπορούν να παρακολουθήσουν και να συζητήσουν τη δουλειά των συνεργατών τους και να μοιραστούν με τους συνεργάτες τους τις σκέψεις, τις ιδέες και τα συναισθήματά τους για κάθε πίνακα 
• Να εισαχθούν στην αλγοριθμική και υπολογιστική σκέψη μέσω της ρομποτικής και των δραστηριοτήτων ροής.
• Να χρησιμοποιούν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. 
 • Να εισαχθούν σε έναν δημοκρατικό τρόπο λήψης αποφάσεων με τη συμμετοχή σε ψηφοφορίες. 
 •Να έρθουν σε επαφή με έργα μεγάλων ζωγράφων και να εκτιμήσουν την αξία της τέχνης ως μέσου έκφρασης.
 • Να εξασκηθούν στην παρατήρηση, την περιγραφή και την έκφραση σκέψεων και απόψεων για έργα τέχνης και να κατανοήσουν  ότι εκτίθενται σε ειδικούς χώρους. 
 • Να αναπτύξουν τις παρατηρητικές τους δεξιότητες. 
 • Να αναγνωρίζουν  είδη γραμμών, χρωμάτων, συνθέτει φόρμες και σχήματα στο περιβάλλον και σε έργα τέχνης. 
 • Να χρησιμοποιούν υλικά και τεχνικές με φαντασία και να χρησιμοποιούν πρωτότυπα έργα χρησιμοποιώντας τα συναισθήματα, τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τη φαντασία τους, ατομικά και ομαδικά.
 • Να κατανοήσουν τη σχέση αλληλεπίδρασης των ανθρώπων και τις πράξεις τους σε σχέση με το περιβάλλον. 
 • Να ενημερωθούν για τρόπους προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας. 
 • Η ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, μέσω συνεργασίας και επικοινωνίας, με στόχο τη δημιουργία συνείδησης «ενεργών πολιτών». 
 • Να καλλιεργήσουν την κριτική σκέψη, μέσα από την καλλιτεχνική εκπαίδευση και τη μετασχηματιστική μαθησιακή διαδικασία. 
 • Να διαμορφώσει μια κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς προάγοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και καλλιεργώντας αξίες με ανθρωπιστική βάση.


Ξεκινώντας λοιπόν το έργο πρώτα απ' όλα ορίζουμε τους κανόνες δεοντολογίας και της ασφάλειας στο διαδίκτυο.


Ταυτόχρονα ενημερώνουμε τους γονείς και παίρνουμε τη συγκατάθεσή τους. 

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τη χώρα μας, το σχολείο μας τους εκπαιδευτικούς  και τους μικρούς πρωταγωνιστές μας!

Μπορείτε να κάνετε κλικ στην Παρουσίαση  για να τη δείτε. 


Βάλαμε και τις χώρες που συμμετέχουν στο Χάρτη


 Πραγματοποιούμε μία πρώτη διαδικτυακή συνάντηση όλων των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν  για να γνωριστούμε αλλά και  για να οργανώσουμε τις δράσεις μας.


και σας παρουσιαζόμαστε....


Παράλληλα  ξεκινά για όλους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς μια αρχική αξιολόγηση   για το έργο.

Αξιολόγηση Μαθητών: μπορείτε να δείτε εδώ τα αποτελέσματα.



Αξιολόγηση Γονέων: μπορείτε να δείτε εδώ τα αποτελέσματα. 


Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών: Μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία  τις προσδοκίες μας  και  τις απόψεις μας



 Ο πρώτος ζωγράφος με τον οποίο ασχολούμαστε είναι ο  Keith Haring. Το Νηπιαγωγείο Ασπροβάλτας και η Ελληνοαγγλική Σχολή αναλαμβάνουν να οργανώσουν τις δράσεις  μας για τον ζωγράφο αυτόν.  Τα έργα τέχνης του Haring είναι προσβάσιμα και μπορούν να δημιουργηθούν από οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως καλλιτεχνικών δεξιοτήτων. Είναι γνωστός για τα πολύχρωμα έργα του και τα εμβληματικά του μοτίβα. Του αρέσει να ζωγραφίζει φιγούρες μονόχρωμες.


Παρατηρούμε τα έργα του και συζητάμε  για αυτά. 








Η συνέχεια με όλα τα παιχνίδια  και όλες τις δράσεις μας, σε επόμενη ανάρτηση αφού ολοκληρωθούν και όλα τα συνεργατικά προϊόντα! 

Γι΄αυτό μείνετε συντονισμένοι....

Ξέρετε εσείς.....

Εβδομάδα Κώδικα

 Το Νηπιαγωγείο μας και φέτος  στο πλαίσιο της θεματικής προσέγγισης

"Το όνομά μου" 

συμμετέχει στην Εβδομάδα Κώδικα με μία δραστηριότητα  που έχει ως σκοπό  να μάθουν να αναγνωρίζουν τα παιδιά το  αρχικό γράμμα του ονόματός τους  και αργότερα ολόκληρο το όνομα. 

Η δραστηριότητα αυτή εισάγει τους μαθητές στην έννοια του προγραμματισμού χωρίς χρήση υπολογιστή, στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι συνεργασίας, που τους εξοικειώνει με τις βασικές αρχές του προγραμματισμού.



Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, μικρούς και μεγάλους,  με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού.

Τα παιδιά έγιναν ρομποτάκια  και προγραμματιστές με μεγάλο ενθουσιασμό. 


Εκλογές στην τάξη

 Στην ολομέλεια της τάξης συζητάμε  και λέμε πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω εκλογών. 




-Γνωρίζετε παιδιά τι είναι οι εκλογές;

Κάποια παιδιά εκφέρουν απόψεις. Η πλειοψηφία όμως δεν γνωρίζει τι είναι οι εκλογές. Λέμε λοιπόν ότι εκλογές  έχουμε όταν οι άνθρωποι ψηφίζουν για να επιλέξουν δημοκρατικά, κάποιον ως  "αρχηγό" που θα είναι υπεύθυνος  για  την πόλη  και γενικά για το μέρος που ζουν. 

Μα υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουν τα παιδιά τη διαδικασία από το να οργανώσουμε τις δικές μας εκλογές μέσα στην τάξη; 

Αποφασίζουμε να εκλέξουμε τον δικό μας αρχηγό ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για το αν τηρούνται οι κανόνες της τάξης και θα βοηθά γενικά όλα τα παιδιά.

Και ξεκινάμε....

Ο ενθουσιασμός μεγάλος!

Φτιάχνουμε ταυτότητες!


Ετοιμάζουμε εκλογικούς καταλόγους και ψηφοδέλτια..!



 Υποψήφιοι είναι όλα φυσικά τα παιδιά της τάξης.

Ορίζουμε εφορευτική επιτροπή και ετοιμάζουμε το παραβάν και την κάλπη!


Είμαστε πια έτοιμοι και οι εκλογές ξεκινάν!
Τα παιδιά προσέρχονται με σειρά στο εκλογικό κέντρο της τάξης. 
Δίνουν τις ταυτότητες στην εφορευτική επιτροπή η οποία ελέγχει τα στοιχεία  για να προχωρήσει σωστά η όλη διαδικασία.


Ένα ένα τα παιδιά με σειρά πηγαίνουν πίσω από το παραβάν και ψηφίζουν το μαθητή, που επιθυμούν να έχουν "αρχηγό" στην τάξη. 



Ρίχνουν  το ψηφοδέλτιο στην κάλπη





Η ψηφοφορία τέλειωσε, η κάλπη άνοιξε και η εφορευτική επιτροπή ανέλαβε την  καταμέτρηση. 


Και ιδού τα αποτελέσματα....


Αρχηγός της τάξης με 4 ψήφους εκλέχθηκε η Κωνσταντίνα!

Μπράβο σε όλα τα παιδιά που ολοκλήρωσαν την εκλογική διαδικασία με  ενθουσιασμό και χαρά! 

Και μην ξεχνάτε βέβαια ότι εμείς στο Νηπιαγωγείο 
μαθαίνουμε...... παίζοντας!!!