Εγγραφές για το σχολικό έτος 2024-2025

  Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας, για το σχολικό έτος 2023-2024 θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2024.

Για το σχολικό έτος 2024-2025, θα φοιτήσουν μαθητές/τριες που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις του άρθρου 34 του ν.4704/2020 (Α 133). Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετώνΣυγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2024-25, μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2019 και το 2020.

Μπορείτε να δείτε την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας εδώ

Αρχικά, οι γονείς υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες για το Νηπιαγωγείο που ανήκει το νήπιο-προνήπιο, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου. 

Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του. Για την υποβολή της αίτησης οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν διαδοχικά τα ακόλουθα:
α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή (παρ. 2 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β 1767). Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι
εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,
β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,
γ) το ονοματεπώνυμο άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον/την Διευθυντή/ρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.
δ) εάν επιθυμούν τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα (13:00-16:00) ή στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου (13:00-17:30)  ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής,

Στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα και στο Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής των Νηπιαγωγείων του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου εγγράφονται οι μαθητές/τριες κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους.

Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής (7:45-8:30):
1. Στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα.
2. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Τμήματος Πρόωρης Υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια.
3. Ο χρόνος προσέλευσης στο συγκεκριμένο τμήμα είναι 7:45-8:00.
4. Η αποχώρηση των μαθητών/τριών του Προαιρετικού Ολοήμερου Προγράμματος πραγματοποιείται στις 16:00 σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.
Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται.

ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα και
στ) επιλέγουν τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, (παρ 3 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β 1767) οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσουν κατά την επίσκεψή τους στη σχολική μονάδαΣε αυτά τα παραστατικά, πέρα από τα (γ) και (δ) εφόσον τα έχει αιτηθεί, περιλαμβάνονται τα:
ζ) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 εγκύκλιο (Α.Δ.Υ.Μ.)
η) Βιβλιάριο Εμβολίων, του/της μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. (παρ. 4, του άρθρου 6 του Π.Δ 79/2017 (Α 109), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 α του άρθρου 44 του ν.4777/2021 (Α 25). ΑΔΑ: ΨΥ9846ΜΤΛΗ-ΟΣΜ 5
θ) Βεβαίωση από ΚΕΣΥ, ή Δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.
Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωση του.

Η εγγραφή πρoνηπίου στο δεύτερο έτος του Νηπιαγωγείου γίνεται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με την παρ. 5 του αρθρ. 6 του ΠΔ79/2017 (Α 109).

Μετά την υποβολή της αίτησης, (παρ. 5 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β 1767) ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή».


Etwinning "Art missions#skillslabs"

Η τέταρτη  Art Mission (Αποστολή Τέχνης) αφορά τη Φρίντα Κάλο.



Τις δράσεις για την αποστολή αυτή ανέλαβαν το 1ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Λυκόβρυσης Αττικής και το σχολείο της Ισπανίας το Escola Barrufet (Sant Boi)

Ξεκινώντας τις δράσεις μας μαθαίνουμε για το ποια ήταν η Φρίντα Κάλο, για τη ζωή της για την αναπηρία της, για την αγάπη της για τη ζωή!












Βλέπουμε και βίντεο  για να τη γνωρίσουμε καλύτερα.




Διαβάζουμε το βιβλίο: "Η Φρίντα Κάλο και ο πολύχρωμος κόσμος της"

καθώς και το βιβλίο "Πορτρέτα Ζωγράφων Φρίντα Κάλο"


και κάνουμε τα δικά μας πορτραίτα, όπως αγαπούσε κι εκείνη 
να ζωγραφίζει.














και τα παρουσιάζουμε στους εταίρους μας

 
Και επειδή μας αρέσει  πολύ να ζωγραφίζουμε προσωπογραφίες, ζωγραφίζουμε και το πορτραίτο της  Φρίντα Κάλο



Παρατηρούμε τον τελευταίο πίνακα  που ζωγράφισε  η Φρίντα Κάλο  και το μήνυμα που έγραψε σε αυτόν: VIVA  LA VIDA (Ζήτω η ζωή)


Εμπνεόμαστε από το μήνυμά της για τη ζωή και αποφασίζουμε να γράψουμε το δικό μας σλόγκαν, συμπληρώνοντας  το με λέξεις που είπαν τα παιδιά, λέξεις που  εκφράζουν αξίες ζωής




και το φωνάζουμε σε όλους δυνατά!!! 

Δεν έχει σημασία το πως είσαι..
Το σπουδαίο είναι να απολαμβάνεις τη ζωή  και να τη ζεις όπως εσύ επιθυμείς! 
Τι και αν έχεις κάποια ιδιαιτερότητα ή αδυναμία;  
Πρέπει να πάρεις την αδυναμία σου αυτή και να την κάνεις δύναμη!!!

Μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα τα σλόγκαν όλων των σχολείων.


Επόμενη δραστηριότητα είναι να επεξεργαστούμε έναν συγκεκριμένο πίνακα ζωγραφικής. Το κάθε σχολείο γίνεται ζευγάρι με ένα άλλο! Το δικό μας ζευγάρι στο έργο αυτό είναι το 4ο Νηπιαγωγείο Μεταμόρφωσης.

Τα παιδιά παρατηρούν τον παρακάτω πίνακα της Φ. Κάλο, χωρίς να τους δοθεί καμία εξήγηση. 


Χρησιμοποιώντας τις ρουτίνες σκέψης  όπως:

"Τι μπορεί να συμβαίνει;"    και       "Γιατί το λες αυτό;"

τα παιδιά παρατηρούν, προβληματίζονται, κάνουν υποθέσεις  και εξάγουν συμπεράσματα:


και μαζί με το σχολείο που συνεργαζόμαστε, χρησιμοποιώντας 
τις ρουτίνες σκέψης "Αρχή, Μέση, Τέλος" 
 γράφουμε μια ιστορία για τον πίνακα αυτό, το δικό μας παραμύθι. 




Μπορείτε να πατήσετε εδώ και να δείτε σε παρουσίαση τις ρουτίνες σκέψεις για τους πίνακες, που επεξεργάστηκαν όλα τα   σχολεία του έργου. 



.....μα εμείς δεν σταματάμε εδώ! 

Γινόμαστε και εικονογράφοι και φτιάχνουμε το δικό μας συνεργατικό παραμύθι!



















 Δείτε την ελληνική έκδοση στο παρακάτω βίντεο




αλλά και σε συνεργατικό βιβλίο για τους εταίρους μας στο παρακάτω λινκ



Επόμενη δράση μας είναι να δημιουργήσουμε όλα τα σχολεία μαζί ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τη Φ. Κάλο το σπίτι της, τα ζώα της. Το κάθε σχολείο αναλαμβάνει να φτιάξει ένα αντικείμενο από αυτά για να μπει στο επιτραπέζιο παιχνίδι. Το Νηπιαγωγείο μας αναλαμβάνει να φτιάξει το πολύχρωμο σπίτι της. Παίρνουμε πινέλα, μπογιές, χαρτόνια κόλες, ξύλα και άλλα υλικά  και εργαζόμαστε! Το αποτέλεσμα  μας δικαίωσε!!!


και όταν όλα τα σχολεία ολοκληρώσουν τις εργασίες τους τα υπεύθυνα σχολεία που ανέλαβαν τις δράσεις για την Φρίντα Κάλο δημιουργούν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Σε ηλεκτρονική μορφή  είναι στο παρακάτω λινκ:


αλλά και σε εκτυπώσιμη μορφή. 


Εμείς επιλέξαμε την εκτυπώσιμη μορφή  και καθημερινά  παίζουμε με αυτό!


Παίζουμε όμως και με διαδικτυακά παιχνίδια  που ετοίμασαν τα υπεύθυνα σχολεία για εμάς!






Συνεχίζοντας τις δράσεις μας  για τη Φρίντα Κάλο διαβάζουμε το παραμύθι "Ένας για όλους και όλοι για έναν"



Όπως η Φρίντα Κάλο πίστευε ότι αυτό που μας καθορίζει πρέπει να είναι τα δυνατά μας σημεία, τα ταλέντα μας και  όχι τα ελαττώματα ή οι αδυναμίες μας, έτσι και εμείς μέσα από το βιβλίο αυτό προσπαθήσαμε να δούμε ότι ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός από τον άλλον.

Ότι  όλοι έχουμε μια  μεγάλη δύναμη/ταλέντο. 
Επίσης, ότι όλοι έχουμε μια μικρή αδυναμία. 
Αλλά αυτό που μας καθορίζει είναι η δύναμή μας και το πώς τη χρησιμοποιούμε για να εξελιχθούμε (να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι) και να βοηθήσουμε τους άλλους.

Τα παιδιά απαντούν:

-Ποια είναι η δύναμή σου; Σε τι είσαι δυνατός/τη;
-Ποια είναι η αδυναμία σου; Τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει;

Μιχάλης: Να γράφω γράμματα/Φοβάμαι να μη χτυπήσω
Αλέξανδρος: Να παίζω με φίλους/Φοβάμαι το σκοτάδι και τις αστραπές
Μάγδα: Είμαι έξυπνη / πονάει το πόδι μου
Κωνσταντίνα: Να χορεύω / Να τραγουδάω
Αλκυόνη: Να ζωγραφίζω σπίτια / Να ζωγραφίζω ζώα
Γαλήνη: Να παίζω μπάλα / Φοβάμαι να μπαίνω στο δωμάτιο με σκοτάδι
Άμιλι: Να ζωγραφίζω / το σκοτεινό δάσος
Ραφαήλ: Να κάνω πηδήματα/ Φοβάμαι τις αστραπές και τις βροντές
Βασίλης: Να παίζω μπάσκετ / Φοβάμαι το σκοτάδι
Αρσένης: Δεν φοβάμαι / Να γράφω
Κυριακή: Τρέχω γρήγορα / Έχω ακουστικά 
Δέσποινα: Να σκαρφαλώνω / Φοβάμαι τους λύκους
Γιώργος: Να τρέχω / Φοβάμαι τις αρκούδες
Βασιλική: Να ζωγραφίζω / Να βγαίνω έξω μόνη μου


Παράλληλα εμπλέκουμε και πάλι τους γονείς στο έργο! Και τους ευχαριστούμε πολύ πολύ!!!Τους ζητάμε να μας πουν τη δική τους δύναμη και τη μικρή τους αδυναμία. Όλες οι απαντήσεις αναρτώνται στον  παρακάτω πίνακα: (κλικ στο λινκ)



Οργανώνουμε τηλεδιάσκεψη  για να παίξουμε , να χορέψουμε αλλά και να περιηγηθούμε  στο εικονικό Μουσείο για να βρούμε  της Φ. Κάλο.



Χορεύουμε!!!


Λύνουμε γρίφους και περιηγούμαστε  στο σπίτι της  που έγινε  Μουσείο 
πατήστε  εδώ για να περιηγηθείτε και σεις!


Ολοκληρώνοντας τις δράσεις μας  για την Φρίντα Κάλο το κάθε σχολείο ψηφίζει τον πιο αγαπημένο  του πίνακα ζωγραφικής


Τα παιδιά ψηφίζουν. Μπορείτε να δείτε την ψηφοφορία μας πατώντας στην παρακάτω εικόνα

https://www.canva.com/design/DAF8el3a8Mk/09KrP1eCLTw5P4MeYzFiuQ/view?utm_content=DAF8el3a8Mk&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=editor


Έτσι ολοκληρώνουμε και αυτήν την Αποστολή Τέχνης!

Μείνετε συντονισμένοι μια και αναμένουμε  το επόμενο τεύχος του περιοδικού μας "Art missions#skillslabs"  και φυσικά την επόμενη Αποστολή Τέχνης!!!